PROGRAM DE FORMARE IN BIOETICA

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Program de formare in Bioetica

UNESCOBioetica a devenit un domeniu de mare actualitate, ca parte a aplicarii mecanismelor si componentelor eticii în stiinta si tehnologia actuala. În acest context, UNESCO a aprobat si promovat la nivel mondial trei declaratii - parte a dreptului international public - care promoveaza principii de actiune în sfera bioeticii, drepturilor omului, demnitatii umane si responsabilitati sociale.

Acestea sunt: 
- Declaratia universala asupra genomului uman si a drepturilor omului - Paris, 1997;
- Declaratia internationala asupra datelor genetice umane - Paris, 2003;
- Declaratia universala asupra bioeticii si drepturilor omului - Paris, 2005.

 În acelasi timp, legislatia nationala cuprinde un numar de documente care au legatura cu Bioetica.

Activitatea de promovare si punere în aplicare la nivel national a acestor documente - nationale si imternationale - este una din directiile importante de actiune ale Comitetului National de Bioetica al CNR UNESCO.  Punerea ei aplicare necesita însa un nivel de cunostinte relativ ridicat pentru publicul tinta.


Viziune
Tinând seama de cunoasterea si promovarea insuficienta a Bioeticii în România - notiuni, continut, principii, directii de actiune, reglementari - consideram ca este necesar un Program National de Formare în domeniul Bioeticii.

Abordarea Bioeticii în cadrul acestui program de formare trebuie sa tina cont de faptul ca Bioetica este o stiinta transdisciplinara. Curricula pentru cursurile de formare ce vor fi initiate va tine seama de aceasta realitate.

Programul nu are în vedere formarea initiala realizata în cadrul învatamântului obligatoriu de stat - gimnazial, liceal si universitar (inclusiv masterat si doctorat).

Publicul tinta al programului va fi constituit din:
  - personal medical;
  - personal din cercetarea stiintifica;
  - personal cu pregatire juridica;
  - personal din mass-media.

Programul va fi realizat prin aplicarea la programe de finantare europene în baza unor parteneriate cu Colegiul Medicilor, Colegiul Asistentilor, Asociatiile profesionale din cercetarea stiintifica din cadrul avocatilor si magistratilor, din mass-media.

Modulele de formare for fi flexibile si vor trata diverse tematici subsecvente Bioeticii.


Implementare
Etapele de implementare sunt:
 - constituirea grupului de lucru la nivelul CNR Bioetica UNESCO;
 - încheierea de parteneriate cu institutiile interesate si selectionarea unui consultant pentru realizarea aplicatiei;
 - realizarea tematicilor si curriculei pentru cursuri, identificarea lectorilor si cursantilor;
 - completarea aplicatiei si depunerea la finantatori;
 - implementare si evaluare.

Scienceline.ro - aprilie 2011

Alte articole

BATERII PE BAZA DE ZAHAR, DE PATRU ORI MAI REZISTENTE DECAT CELE OBISNUITE
Coordonatorul cercetatorilor de la Universitatea St Louis din Missouri, Shelley Minteer, sustine ca dispozitivele electronice precum iPod-urile pot fi incarcate cu baterii pe baza de bauturi dulci sau chiar cu seva de copaci.
ALBINELE SUNT ADEVARATE DETECTOARE DE MINE
Cercetatorii au gasit o modalitate ingenioasa de a detecta minele explozive de pe campurile de lupta a peste 70 de tari. Acestia au creat niste placute de marimea unui bob de grau pe care le-au atasat de corpurile unor albine de miere.
VOPSELELE DE PAR DIN EUROPA POT PROVOCA ALERGII
Numeroase substante chimice continute în vopselele de par vândute în Europa pot provoca alergii ale pielii, a avertizat un organism stiintific depinzând de Comisia Europeana.
Grasimea din carnea de vita - folosita drept combustibil pentru un tren al companiei Amtrak
Clasamentul revistei Time cu "Cele mai bune 50 de inventii ale anului 2010" contine un veritabil sortiment de inovatii interesante, printre care se afla un sistem de zbor portabil in stil James Bond, masina fara sofer de la Google si o locomotiva GE
REGULI MAI DURE PENTRU E-URI
Indulcitorii si colorantii nu vor mai fi permisi in alimentele pentru nou-nascuti si copii. Aceasta decizie a fost luata de Parlamentul European si se adreseaza firmelor care produc si vand astfel de alimente.


 • LACERTA
 • toamna
 • Peștera Urșilor
 • mami cu florile ei-superbe
 • Amurg /25.12.2009
 • CANIS MAJOR
 • peisaj
 • fata cea mai proasta din loomeeee
 • un animal pe cale de disparitie
 • Bedlington Terrier