PROGRAM DE FORMARE IN BIOETICA

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Program de formare in Bioetica

UNESCOBioetica a devenit un domeniu de mare actualitate, ca parte a aplicarii mecanismelor si componentelor eticii īn stiinta si tehnologia actuala. Īn acest context, UNESCO a aprobat si promovat la nivel mondial trei declaratii - parte a dreptului international public - care promoveaza principii de actiune īn sfera bioeticii, drepturilor omului, demnitatii umane si responsabilitati sociale.

Acestea sunt: 
- Declaratia universala asupra genomului uman si a drepturilor omului - Paris, 1997;
- Declaratia internationala asupra datelor genetice umane - Paris, 2003;
- Declaratia universala asupra bioeticii si drepturilor omului - Paris, 2005.

 Īn acelasi timp, legislatia nationala cuprinde un numar de documente care au legatura cu Bioetica.

Activitatea de promovare si punere īn aplicare la nivel national a acestor documente - nationale si imternationale - este una din directiile importante de actiune ale Comitetului National de Bioetica al CNR UNESCO.  Punerea ei aplicare necesita īnsa un nivel de cunostinte relativ ridicat pentru publicul tinta.


Viziune
Tinānd seama de cunoasterea si promovarea insuficienta a Bioeticii īn Romānia - notiuni, continut, principii, directii de actiune, reglementari - consideram ca este necesar un Program National de Formare īn domeniul Bioeticii.

Abordarea Bioeticii īn cadrul acestui program de formare trebuie sa tina cont de faptul ca Bioetica este o stiinta transdisciplinara. Curricula pentru cursurile de formare ce vor fi initiate va tine seama de aceasta realitate.

Programul nu are īn vedere formarea initiala realizata īn cadrul īnvatamāntului obligatoriu de stat - gimnazial, liceal si universitar (inclusiv masterat si doctorat).

Publicul tinta al programului va fi constituit din:
  - personal medical;
  - personal din cercetarea stiintifica;
  - personal cu pregatire juridica;
  - personal din mass-media.

Programul va fi realizat prin aplicarea la programe de finantare europene īn baza unor parteneriate cu Colegiul Medicilor, Colegiul Asistentilor, Asociatiile profesionale din cercetarea stiintifica din cadrul avocatilor si magistratilor, din mass-media.

Modulele de formare for fi flexibile si vor trata diverse tematici subsecvente Bioeticii.


Implementare
Etapele de implementare sunt:
 - constituirea grupului de lucru la nivelul CNR Bioetica UNESCO;
 - īncheierea de parteneriate cu institutiile interesate si selectionarea unui consultant pentru realizarea aplicatiei;
 - realizarea tematicilor si curriculei pentru cursuri, identificarea lectorilor si cursantilor;
 - completarea aplicatiei si depunerea la finantatori;
 - implementare si evaluare.

Scienceline.ro - aprilie 2011

Alte articole

ALBINELE SUNT ADEVARATE DETECTOARE DE MINE
Cercetatorii au gasit o modalitate ingenioasa de a detecta minele explozive de pe campurile de lupta a peste 70 de tari. Acestia au creat niste placute de marimea unui bob de grau pe care le-au atasat de corpurile unor albine de miere.
BOABELE DE CACAO POT RIVALIZA CU PENICILINA SI ANESTEZICELE
Beneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atit de mari, incit acesta poate rivaliza cu penicilina si anestezicele, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si publicat in revista Chemistry & Industry
BATERII PE BAZA DE ZAHAR, DE PATRU ORI MAI REZISTENTE DECAT CELE OBISNUITE
Coordonatorul cercetatorilor de la Universitatea St Louis din Missouri, Shelley Minteer, sustine ca dispozitivele electronice precum iPod-urile pot fi incarcate cu baterii pe baza de bauturi dulci sau chiar cu seva de copaci.
MONOXIDUL DE CARBON AR PUTEA FI FOLOSIT PENTRU A SE REALIZA BIO-COMBUSTILI
O companie din Noua Zeelanda a anuntat ca a gasit finantare pentru a lucra la un proiect prin care s-ar putea obtine etanol din monoxid de carbon
Reteta genetica pentru transformarea celulelor stem in celule sanguine
Abilitatea de a produce in laborator toate tipurile de celule din sangele uman se apropie de perfectiune. Cercetatorii in celule stem au descoperit doua programe genetice responsabile de tansfomarea celulelor stem in globule rosii si in toate tipurile de globule albe ce alcatuiesc sangele uman.


  • Rufus, cainele din muntii Pirinei
  • puii cu mama
  • marya
  • Guanaja Rock
  • toamna
  • cea mai frumoasa fetita
  • Rolling Bridge, Londra
  • Dunarea la TUTTLINGEN
  • Eritrocite
  • The launch page for TheFacebook in 1994